Omgangscode KWC
Het KWC is een gemeenschap van mensen. Docenten, onderwijsondersteunend personeel en leerlingen vormen een samenleving in de school. Als iedereen zou doen wat hem of haar het beste uitkomt, zouden we elkaar in de weg zitten en geen gemeenschap vormen. We houden dus rekening met elkaar.
Leerlingen onder elkaar
Leerlingen respecteren elkaar en voelen zich verantwoordelijk voor elkaar. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag, maar daarnaast verantwoordelijk voor het welzijn van de ander. We discrimineren elkaar niet, schelden elkaar niet uit, lachen elkaar niet uit en zorgen ervoor dat iedereen zich veilig voelt in de school. We helpen elkaar als het nodig is en maken geen misbruik van elkaar. We verstoren de leerprocessen van medeleerlingen niet. We houden ons aan afspraken en zorgen voor een goede sfeer in de school. We komen op voor de gelijkheid tussen alle genders en seksuele voorkeuren op school (GSA).
Personeelsleden en leerlingen
Leerlingen en personeelsleden zijn eerlijk tegenover elkaar. Zij vertrouwen elkaar en houden zich aan afspraken. Personeelsleden en leerlingen willen het beste in elkaar naar boven halen. Leerlingen en medewerkers weten zich serieus genomen, gewaardeerd en gerespecteerd.
Leerlingenstatuut
Voor leerlingen is het prettig dat zij weten wat er van hen in de school wordt verwacht en dat zij weten wat ze van de school, de leraren en hun medeleerlingen kunnen verwachten. Voor de school en de leraren is het goed dat zij weten waar ze de leerlingen aan kunnen houden, en ook dat zij weten waar ze door de leerlingen op aangesproken kunnen worden.
Pesten
Het KWC heeft zich aangesloten bij het Nationaal onderwijsprotocol tegen pesten. Via samenwerking kunnen we het probleem van het pestgedrag bij kinderen aanpakken en daarmee het geluk en het welzijn van kinderen verbeteren.
Antipest-coördinatoren
Op het KWC hebben wij de coördinatie van het anti-pestbeleid* belegd op directieniveau. Voor beide gebouwen is een directielid aangesteld als antipest-coördinator: dhr. R. Schipper, conrector vmbo tl/gl/PrO (SRR@kwc-culemborg.nl) voor de Beethovenlaan en mw. B.H.T Coenen-de Kort a.i. conrector PrO/ vmbo b/k (CNB@kwc-culemborg.nl) voor de Gershwinhof. De antipest-coördinatoren zijn verantwoordelijk voor een klimaat waarin preventief gewerkt wordt aan het tegengaan van pesten, maar ook zijn zij aanspreekpunt wanneer de aanpak van een incident de handelingsruimte van een mentor overstijgt. In het algemeen geldt dat de mentor het eerste aanspreekpunt is voor ouders en leerlingen wanneer sprake is van incidenten die te maken hebben met pestgedrag.
* Het anti-pestbeleid van het KWC is te lezen in het Veiligheidsbeleid.
Rookbeleid
Op het KWC is roken (ook vapen) verboden voor leerlingen en medewerkers. Er mag niet gerookt worden op school, op het schoolplein of in de directe omgeving van de school. Wanneer leerlingen de regel overtreden, zal in eerste instantie een sanctie in de vorm van corveewerk buiten schooltijd worden opgelegd. Ouders worden hierover geïnformeerd via een e-mailbericht. Corvee wordt opgelegd na de eerste en tweede waarschuwing. Na de derde waarschuwing wordt met de ouders contact opgenomen met betrekking tot het gedrag van het kind en wordt in overleg een aanpak afgesproken.
Schoolverzuim en ziekteverzuim
Als een leerling door ziekte de lessen verzuimt, dient een van de
ouders ’s morgens voor 08:30 uur de school telefonisch te informeren.
Wanneer er sprake is van een ziekmelding tijdens de toetsweek/examens
dient ook de coördinator/afdelingsleider geïnformeerd te worden. Een
bezoek aan een dokter, tandarts en dergelijke moet door een van de
ouders digitaal gemeld worden.
Indien de leerling langere tijd niet naar school kan komen, wordt samen met de ouders gekeken naar de mogelijkheden van voortzetting van het onderwijs. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de deskundigheid van een consulent onderwijsondersteuning zieke leerling. Voor leerlingen opgenomen in een academisch ziekenhuis zijn dat de consulenten van de educatieve voorziening. Voor alle andere leerlingen betreft het de consulenten van de onderwijsbegeleidingsdienst. Het is voor het KWC een wettelijke plicht om voor elke leerling, ook als de leerling ziek is, te zorgen voor goed onderwijs. Daarnaast vinden wij het als het KWC minstens zo belangrijk dat de leerling in deze situatie contact blijft houden met de klasgenoten, leerkracht en de mentor. De leerling moet weten en ervaren dat ze ook dan meetelt en erbij hoort. Meer weten over onderwijs aan zieke leerlingen? Informatie is op te vragen bij de mentor van je kind. Ook is informatie te vinden op de website van Ziezon; het landelijk netwerk van ziek zijn en toch onderwijs.
Verzuimcoördinator
De verzuimcoördinator heeft een specifieke taak in het controleren van de afwezigheid van leerlingen en neemt contact op als daar aanleiding toe is vanwege het verzuim van je kind. De verzuimcoördinator onderhoudt nauw contact met mentoren en conrectoren.
Aanvraag verlof
De leerling krijgt mede vrij voor religieuze verplichting, wegens gewichtige omstandigheden, rijexamen, aanvraag rijbewijs, ID, paspoort; dit verlof dient door de ouders minimaal 2 dagen vooraf digitaal of telefonisch gemeld te worden. Slechts bij uitzondering kan het KWC toestemming verlenen voor vakantieverlof buiten de schoolvakanties: namelijk alleen wanneer het op grond van de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is om in de schoolvakanties met vakantie te gaan. Wanneer dat het geval is, vragen wij om een werkgeversverklaring of een vergelijkbaar document waaruit dit blijkt. Dit kan eenmaal per jaar voor maximaal tien dagen. Deze aanvraag moet uiterlijk acht weken van tevoren schriftelijk ingediend zijn bij de afdelingsleider.
Meer informatie over verzuim en de
regels, afhandeling van ongeoorloofd verzuim, te laat komen, spijbelen
en verwijdering, is terug te lezen in ons verzuimreglement.
Schoolboeken /opbergkastjes
Schoolboeken
Voor het schooljaar 2024-2025 worden alle schoolboeken geleverd door VanDijk. Aan het eind van het schooljaar ontvangen de leerlingen een internet bestelhandleiding. Hierin staat op welke wijze de boeken voor het komende cursusjaar zijn te bestellen via internet. De bestelde boeken worden naar het huisadres gestuurd.
Sinds enige jaren spreken we van ‘gratis’ leermiddelen, dat wil zeggen dat de school de aanschaf en huur van de boeken betaalt. Een aantal leermiddelen valt niet onder deze regeling. Daarvoor krijg je van VanDijk een factuur. Op deze factuur staan ook de door school in rekening gebrachte bedragen voor diverse activiteiten. In een aantal werkboeken mag niet worden geschreven. Deze boeken moeten net als de theorieboeken aan het eind van het jaar bij VanDijk worden ingeleverd. Op de verzendlijst wordt dit aangegeven.
Opbergkastje/Kluisje
Beethovenlaan: in dit gebouw werken de opbergkastjes/kluisjes via een pasjessysteem. Dit pasje blijft de gehele schoolperiode geldig en hoeft aan het einde van het schooljaar niet te worden teruggeven, pas bij het verlaten van de school. Er wordt voor het pasje geen borg gevraagd. Wel wordt bij verlies of als het pasje stuk is € 5,00 in rekening gebracht voor een ander pasje.
Gershwinhof: de opbergkastjes in dit gebouw werken met een ander systeem dan op de Beethovenlaan, namelijk met een sleutel waar wel een borg voor moet worden betaald. De borg van de sleutel is € 15,00. Bij verlies van de sleutel wordt de borg ingehouden. De uitgifte van de sleutel of het pasje voor het opbergkastje vindt plaats in de eerste of tweede schoolweek.