Over hét KWC

Goed onderwijs en een goede begeleiding leiden tot goede resultaten. Het KWC leidt leerlingen op voor een (tweetalig)vmbo- (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs), (tweetalig) havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs), (tweetalig) atheneum- of gymnasiumdiploma of, binnen praktijkonderwijs (PrO) voor een passende baan. Sinds september 2018 biedt het KWC ook agora-onderwijs aan.

Identiteit

Wat is identiteit in een moderne samenleving? Het raakt aan menswording en is altijd in ontwikkeling. Identiteit is iets dat je mag leren en moet doen!

Hét KWC, ruimte in samen leren, leven laat zien wat wij als open christelijke school belangrijk vinden. Ruimte staat voor vrijheid en zelfstandigheid, het ontdekken van je talenten en je valkuilen en hoe je respectvol met elkaar omgaat en elkaar ruimte geeft. Samen betekent dat je niet alleen voor je zelf leeft. Je hoort bij iets groters: de school, de maatschappij. Binnen het KWC willen we elkaar zien en ontmoeten om zo samen te leren. Leren is aandacht voor jouw leerproces, steeds zelfstandiger worden en nieuwsgiering openstaan voor verandering en feedback waarbij fouten maken mag. Leven betekent leren hoe je leeft, met anderen. Hoe je met jouw talenten en vaardigheden van betekenis kunt zijn in de wereld. Doe je mee?

Het KWC kenmerkt zich door een warme sfeer, waarbij leerlingen en personeelsleden elkaar kennen en betrokken zijn bij elkaar. Leerlingen worden, op elk niveau, uitgedaagd en krijgen kansen en kunnen zich ontwikkelen in een veilige omgeving. Er is ruimte voor initiatief.

Onze school is van de Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs voor Culemborg en omgeving. De grondslag van de Stichting is de christelijke levensovertuiging.

Op onze school willen wij elkaar kunnen aanspreken op onze verantwoordelijkheden. Die hebben betrekking op onze manier van omgaan met onze leefomgeving: de natuur, de schepping en de cultuur waarvan wij deel uitmaken. Duurzaamheid is hier een heel belangrijk begrip.

Elke leerling met of zonder godsdienstige achtergrond en met welke religieuze overtuiging dan ook, is welkom bij ons. Van docenten verwachten wij dat zij dragers zijn van de identiteit van de school. Als zij op het KWC komen werken, vragen wij op welke manier zij denken in hun dagelijks werk die identiteit vorm en inhoud te geven. Elke dag wordt begonnen met een dagopening, die aansluit op een weekthema of op de actualiteit. De dagopening is heel vaak aanleiding tot een klein gesprekje aan het begin van een les. We gebruiken hiervoor voornamelijk het materiaal van Oase.

Onderwijsontwikkelingen

Leren is een activiteit en leerlingen zijn voor een groot deel zelf eigenaar van hun leerproces. Docenten stimuleren en begeleiden hen in hun groei. Dat zij de leerlingen in hun ontwikkeling goed volgen en medeverantwoordelijkheid dragen voor goede resultaten spreekt vanzelf. Onderwijs is geen statisch begrip: op onze school werken docenten in hun vakgebied en vakoverstijgend samen aan onderwijsontwikkeling.

Op het KWC is in het onderwijsleerproces, naast overdracht van kennis en vaardigheden, aandacht voor:
• de eigenheid van leerlingen, hun eigen kwaliteiten;
• de actieve rol van de leerling, dus leren zelf keuzes te maken;
• de mogelijkheden om recht te doen aan verscheidenheid;
• samenhang in het aanbod;
• verbreding van het aanbod (kennis, vaardigheden, vorming: cognitief, sociaal, creatief en lichamelijk) in de KWC tijd (hierna te noemen);
• zorg en begeleiding.

In het gebouw aan de Beethovenlaan bevindt zich het Open Leercentrum waar leerlingen van onze school zelfstandig op de computer kunnen werken en boeken kunnen lenen.

Kansklassen

Alle eerste en tweede klassen op het KWC zijn kansklassen. Dat betekent dat een leerling twee jaar de kans krijgt om te laten zien op welk niveau de leerling tot zijn recht komt. Hieronder volgt een overzicht van de eerste klassen. Wat dikgedrukt is, is steeds het advies van basisschool, omdat alle leerlingen geplaatst worden op het niveau van het advies van de basisschool.

Kansklas Pb

Praktijkonderwijs- basisberoepsgerichte leerweg
Kansklas BkBasis- en kaderberoepsgerichte leerweg
Kansklas KtKaderberoepsgerichte- en theoretische leerweg
Kansklas HvHavo en vwo
Vwo +Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

In alle afdelingen is extra sport mogelijk.

Binnen de kansklassen wordt er gewerkt in twee niveaugroepen. Leerlingen volgen elk vak op het niveau dat het beste past. Ze blijven gemotiveerd en voor groeiende leerlingen is het een natuurlijk proces om door te groeien naar een overstap naar het hogere niveau. Leerlingen worden daarmee uitgedaagd, blijven groeien en gemotiveerd. Ook na de kansklasperiode kunnen leerlingen, begeleidt door de docenten, verder met vakken volgen op het hogere niveau. Uiteindelijk kan er voor een vak vervroegd examen of op dat hogere niveau eindexamen worden gedaan waar dat organisatorisch mogelijk is.

BYOD-onderwijs

Leerlingen werken op het KWC met een eigen laptop: Bring Your Own Device. Zo kun je, thuis en in de klas, op je eigen laptop opdrachten maken. Niet iedereen heeft al een laptop en het kan lastig zijn om de geschikte laptop te kiezen. Voor het aanschaffen of huren van een laptop maken we als school gebruik van The Rent Company. Zij leveren de laptop én assistentie of vervanging op het moment dat dit nodig is. Via The Rent Company is het mogelijk om een laptop te kopen of huren met het Easy4u zekerheidspakket, waarbij service, garantie en bescherming tegen schade en diefstal zijn inbegrepen. Meer informatie, met een stap-voor-stap uitleg over hoe te bestellen, is te lezen in bijgevoegd document.

Brieven
Brief Rent Company Byod

Het KWC als Global Citizen School

Voor de brede ontwikkeling van onze leerlingen organiseert het KWC voor alle niveaus diverse internationale projecten, excursies en uitwisselingen. Het merendeel van de bestemmingen ligt binnen Europa, maar ook landen buiten Europa staan op de lijst. Het KWC wil de leerlingen hiermee voorbereiden op de toekomst, door hen te betrekken bij Europese en internationale ontwikkelingen en ervaringen op te doen met andere culturen. Ook heeft het KWC zich aangesloten bij een netwerk van bijna honderd Nederlandse scholen; het Global Citizen Netwerk dat wordt ondersteund door het Nuffic uit Den Haag. Scholen die hierbij aangesloten zijn streven ernaar om door middel van internationale projecten zowel in, als buiten de lessen de betrokkenheid van leerlingen met andere landen -in en buiten Europa- te vergroten. Daarom wordt geprobeerd om iedere leerling minstens één keer in zijn/haar schoolcarrière de mogelijkheid te bieden om mee te doen met een uitwisseling of meerdaagse reis om van dichtbij te zien hoe het elders toegaat. Een deel van de kosten wordt vergoed door een bijdrage uit het Erasmus+-programma van de Europese Unie. Dit zijn intensieve leerervaringen. Maar Global Citizen is meer. Europa als leeromgeving is ook belangrijk voor de lesinhoud bij diverse vakken. Niet alleen bij de talen, maar ook bij vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer. Leerlingen werken aan een portfolio waarin zij hun vaardigheden en ervaringen met betrekking tot internationalisering aantonen: het Global Citizen portfolio.

KWC-tijd

Alle leerlingen in de afdelingen vmbo- bk 1 t/m 4, vmbo- tl/gl 1 t/m 4, havo 2/3 en vwo 2 t/m 5 hebben op hun lesrooster KWC-tijd staan. Dat zijn uren waarin leerlingen zélf kunnen kiezen wat ze willen leren. Door deze aanpak bieden we leerlingen de mogelijkheid meer uit hun schoolloopbaan te halen. Sommige leerlingen krijgen tijdens deze uren extra begeleiding, bijvoorbeeld op het gebied van rekenvaardigheden, andere leerlingen krijgen de mogelijkheid iets heel nieuws of uitdagends te leren en kunnen kiezen uit een breed aanbod aan modules zoals: sport, Spaans, yoga of robotica. Binnen het vmbo b/k werken de leerlingen tijdens de KWC-tijd deels aan een eigen invulling binnen projecten.

Op het vmbo-tl/gl wordt gewerkt met een aanbod studieplein - zelfstandig werken, verlengde instructie, werken aan groepsopdrachten- en het aanbieden van workshops te denken aan EHBO, loopbaanoriëntatie, gastlessen, games maken en het schoolfeest organiseren. In de bovenbouw havo/vwo kunnen leerlingen er ook voor kiezen om juist een verdiepende module te volgen. Zij worden uitgedaagd om extra certificaten te halen, bijvoorbeeld een internationaal taalcertificaat (Cambridge/Goethe/Delfjunior). Leerlingen die meer willen leren in de sciencevakken kunnen deelnemen aan het bèta-programma U-talent van de Universiteit Utrecht. Door de KWC-tijd leren leerlingen om te kiezen, te plannen en samen te werken. Leerlingen zijn hierin verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. De tijd is daardoor kenmerkend voor de onderwijskundige visie van hét KWC.

Tweetalig Onderwijs (TTO) op alle afdelingen

Sinds 2006 wordt er tweetalig onderwijs (tto) gegeven op het KWC. Een prachtige uitdaging en verrijking voor onze leerlingen! In de onderbouw van havo en vwo wordt ruim de helft van de lessen in het Engels gegeven; voor het vmbo geldt dat gemiddeld 30% van de lessen in het Engels wordt gevolgd. Daarmee wordt aangetoond dat de leerlingen het vereiste niveau Engels hebben bereikt. Aan het eind van klas drie doen alle leerlingen van alle niveaus een Anglia-examen op een gepast niveau. Binnen tweetalig havo en vmbo volgen de leerlingen het tto-programma tot en met klas 3. Havoleerlingen die de onderbouw in tto doorlopen hebben, krijgen in klas 4 en de eerste periode van klas 5 Anglia lessen. Hiermee wordt deze leerlingen een extra uitdaging geboden naast het reguliere programma voor Engels en krijgen ze de kans om een hoger examen af te leggen dan in de onderbouw. Het vwo volgt het tto-programma tot en met klas 6. Na de afsluiting van het onderbouwprogramma tto Junior Certificate, worden de pijlen in de bovenbouw gericht op een Tweetalig vwo-diploma. Daarbij hoort dat een derde van de studielast Engelstalig is en dat de leerlingen zich voorbereiden op het IB (International Baccalaureate) English A: Language & Literature examen in vwo 6. Het IB-certificaat leidt op tot een (bijna) academisch niveau Engels en biedt voordelen bij een (universitaire) vervolgstudie. Sinds 2013 is de t-vwo-afdeling senior gecertificeerd, wat betekent dat de afdeling in alle opzichten voldoet aan de tto-standaard. Op alle afdelingen ontvangen de leerlingen bovendien in het laatste jaar een speciaal Global Citizen-certificaat. 

NIVEAU

examen

NIVEAULEERJAAR
PrOANGLIAJunior, primary en pre-intermediate 3
T-vmbo ANGLIA Intermediate B1 of Advanced B2 3
T-havo ANGLIA Advanced B2 3
T-havo ANGLIA Proficiency C1 3
T-vwo ANGLIA Proficiency C1 5
T-vwo IB English A: Language & Literature Higher Level 6

Meer informatie over tto is te vinden op onze website en op de site van Nuffic www.nuffic.nl.

Sport op het KWC

Leerlingen kunnen, ongeacht niveau, deelnemen aan een versterkt sportaanbod. Naast de reguliere lessen bewegingsonderwijs krijgen leerlingen die deel uit maken van de sportklas een gevarieerd onderwijsaanbod op het gebied van sport, sportbeleving en wordt er gewerkt aan vaardigheden als presenteren, organiseren en grenzen verleggen.

In het vmbo-basis of kader kan er gekozen worden voor de sport Expertklas: een half jaar lang twee uur extra bewegingsonderwijs op het rooster, kennismaking met nieuwe sporten, deelname aan clinics en sporttoernooien binnen en buiten de school, en het bezoeken van een professionele sportwedstrijd op het allerhoogste niveau.

In de (tweejarige) kansklas van het vmbo-tl/gl en de kansklas havo en vwo kan er gekozen worden om sportklasser te zijn met aparte sportlessen en –activiteiten, bijzondere sporten, sportprofwedstrijden en eindkampen. Het gaat om gevarieerder en op hoger niveau sporten en sportief gedrag om hiermee een basis te leggen voor de toekomst. Na de tweede kan er gekozen worden voor extra sportmodules (vmbo-tl/gl) of sport middels het vak BSM (havo).

In de onderbouw van het vwo en voor leerlingen (tto)havo biedt het KWC extra sport. Deze sportieve activiteiten vinden buiten de reguliere lesuren plaats. In het eerste jaar worden twee sportactiviteiten per periode aangeboden. Het gaat zowel om activiteiten binnen als buiten de school en de activiteiten hebben vaak een verbredend karakter. Dit betekent dat het veel activiteiten zijn die niet binnen de reguliere gymlessen vallen, zoals rolstoelbasketbal, waterskiën en freerunning. Bovendien zullen alle leerlingen uit leerjaar één en twee een professionele sportwedstrijd bezoeken. In alle gevallen geldt dat vaardigheden worden opgedaan op het gebied van samenwerken, omgaan met verschillen, hulpverlenen, coachen en leidinggeven. Leerlingen kunnen ook meedoen aan het Project XL2M. Tijdens dit naschoolse project van 12 weken leren leerlingen gezonde keuzes te maken op het gebied van eten en bewegen.

Ondernemend KWC: Jij de Maatschappij

De maatschappelijke stage heeft in het verleden veel aandacht gehad van de media. Vanaf augustus 2015 is de maatschappelijke stage, afgekort ‘mas’, geen verplicht onderdeel van de schoolloopbaan VO. De gemeente Culemborg, Lek en Linge en het KWC vinden dit echter zo belangrijk, dat op beide scholen alle leerlingen tijdens hun schoolcarrière minimaal 30 uur aan zo`n stage besteden. Leerlingen lopen stage bij een non-profit organisatie en krijgen zo een ervaring voor het leven mee. De stage is een onderdeel van het schoolprogramma, net zoals de andere vakken.

Kwaliteit

Resultaat van het onderwijs meten is niet eenvoudig. Lang niet alles laat zich immers in cijfers vertalen. Aan cijfers als product gaat bovendien een proces vooraf dat niet altijd terug te vinden is in becijfering.

Cijfermatige gegevens die een indicatie verschaffen over de kwaliteit van ons onderwijs worden elk jaar met de medezeggenschapsraad, de ouderraad en de raad van toezicht besproken.

In de inspectierapporten presenteert de Inspectie van het Onderwijs de gegevens over de schoolresultaten. Het meest recente rapport laat zien dat het KWC het in het vmbo, PrO en vwo goed doet en in de havo voldoende. De slagingspercentages zijn de afgelopen jaren steeds boven het landelijk gemiddelde. Belangrijke succesfactoren voor goede prestaties zijn veiligheid en schoolklimaat. Op veiligheid scoort het KWC buitengewoon hoog.

Alle resultaten van het KWC zijn te lezen in Scholen op de Kaart.
De resultaten voor locatie Beethovenlaan vind je hier.
De resultaten voor de locatie Gershwinhof vind je hier.

Toelating

Het KWC is een school waar onderwijs en begeleiding heel belangrijk en goed ontwikkeld is. Desondanks kan het gebeuren dat wij niet aan de (extra) ondersteuningsbehoefte van leerlingen kunnen voldoen. In dat geval spant de school zich in, in overleg met de ouders, voor een passende plaats op een andere school.

De toelating wordt getoetst aan de volgende criteria:
• het respecteren van de grondslag;
• het kunnen garanderen van rust en veiligheid;
• het kunnen voldoen aan de (extra) ondersteuningsbehoefte van de leerling;
• het kunnen garanderen dat het leerproces van andere leerlingen niet wordt verstoord;
• de capaciteit van de school om de leerling te kunnen toelaten.

Aanmelden

De aanmelding voor de brugklasleerlingen vindt bij voorkeur plaats via de basisscholen en onze website. Na de sluitingsdatum nemen de collega’s contact op met de basisscholen om te spreken over de aangemelde leerlingen. Leerlingen worden geplaatst op het niveau van hun basisschooladvies. Het plaatsingsproces verloopt volgens de landelijke wetgeving die hieraan ten grondslag ligt. Voordat tot plaatsing in het vmbo en havo/vwo wordt overgegaan vindt een intake-kennismakingsgesprek plaats met de (tto-)leerling en de ouders waarin wederzijdse verwachtingen worden uitgesproken. Vanwege het beperkt aantal beschikbare plaatsen is een aanmeldprocedure voor KWC-agora noodzakelijk. Je komt in aanmerking voor plaatsing bij KWC-agora als je nu in groep 8 van het basisonderwijs zit, in klas 1 van het vmbo of in klas 1 of 2 van havo/vwo. In hogere jaren is, in overleg met de conrector, plaatsing bij uitzondering mogelijk.