Over het KWC

Wij, de Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs voor Culemborg en omgeving - ook wel hét KWC, zijn een open eigentijdse christelijke school voor praktijkonderwijs, vmbo, havo, atheneum, gymnasium en KWC-agora.

Identiteit

Op het KWC geloven we in de betekenis van onze leerlingen en medewerkers. We staan voor elkaar klaar en kijken om naar de wereld om ons heen. Het zien van de ander en gezien mogen worden, horen voor ons bij elkaar. Dàt is wat wij christelijk noemen.

Het KWC bestaat uit de gedachte dat iedere KWC’er mag groeien in wie de KWC’er al is, dankzij én samen met anderen. Wij leveren een bijdrage aan de verdere groei van de leerlingen vanuit de afhankelijkheid en verantwoordelijkheid voor elkaar. Onze kernwaarden: ruimte, samen, leren en leven zijn hierin leidend en vanuit deze waarden mogen leerlingen op het KWC – zolang het met respect en ruimte voor de ander is - worden en blijven wie ze zijn, ongeacht uiterlijk, leerstijl of leervermogen, (culturele) achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, fysieke en mentale gezondheid, religie of levensovertuiging en politieke overtuiging. 

Hét KWC, ruimte in samen leren, leven laat zien wat wij als open christelijke school belangrijk vinden. Ruimte staat voor vrijheid en zelfstandigheid, het ontdekken van talenten en valkuilen en hoe respectvol met elkaar om te gaan en elkaar ruimte te geven. Samen betekent dat je niet alleen voor je zelf leeft. Je hoort bij iets groters: de school, de maatschappij. Binnen het KWC willen we elkaar zien en ontmoeten om zo samen te leren. Leren is aandacht voor het leerproces, steeds zelfstandiger worden en nieuwsgiering openstaan voor verandering en feedback waarbij fouten maken mag. Leven betekent leren hoe je leeft, met anderen. Hoe met talenten en vaardigheden van betekenis te kunnen zijn in de wereld. 

Schoolplan

Het schoolplan helpt ons om goed overzicht te houden en op tijd bij te sturen waar nodig. Het biedt richting aan hoe we op het KWC het onderwijs blijven verbeteren en vernieuwen. In dit plan beschrijven we onze ambities en visie op onderwijskwaliteit voor de jaren 2024 - 2027. Met het schoolplan laten we zien waar we als KWC voor staan en welke normen we hanteren om de kwaliteit van ons onderwijs op peil te houden — en waar mogelijk te versterken. Zo zorgen we samen voor een leeromgeving waarin elke leerling zich optimaal kan ontwikkelen.

Kwaliteit van het onderwijs

Het KWC werkt voortdurend aan borgen en verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs voor haar leerlingen. Dit wordt gedaan door bij beleid en processen te werken met de PDCA cyclus. (Plan, Do, Check, Act) Dat wil zeggen dat doelen worden gesteld. Vervolgens wordt bepaald welke activiteiten er toe dienen te leiden dat deze doelen behaald worden. De opbrengsten worden gemonitord en er wordt gecheckt of het doel behaald wordt. Op basis van evaluatie worden nieuwe doelen gesteld en de aanpak eventueel bijgesteld. Om er voor te zorgen dat er zicht is op dit proces, wordt er gewerkt met een kwaliteitsjaarkalender. Zo zorgt het KWC ervoor dat er op vaste momenten aandacht is voor alle belangrijke onderdelen van het beleid.

Iedereen in de organisatie heeft te maken met processen volgens deze PDCA-cyclus. Maar er is ook een beleidsadviseur kwaliteit die hierop toeziet en de rector-bestuurder adviseert hoe de onderwijskwaliteit te borgen en te verbeteren. In die rol wordt er gekeken naar alle opbrengsten van het onderwijs en onderzoeken binnen de school.

Onderwijsontwikkelingen

Leren is een activiteit en leerlingen zijn voor een groot deel zelf eigenaar van hun leerproces. Docenten stimuleren en begeleiden hen in hun groei. Dat zij de leerlingen in hun ontwikkeling goed volgen en medeverantwoordelijkheid dragen voor goede resultaten spreekt vanzelf. Onderwijs is geen statisch begrip: op onze school werken docenten in hun vakgebied en vakoverstijgend samen aan onderwijsontwikkeling.

Op het KWC is in het onderwijsleerproces, naast overdracht van kennis en vaardigheden, aandacht voor:
• de eigenheid van leerlingen, hun eigen kwaliteiten;
• de actieve rol van de leerling, dus leren zelf keuzes te maken;
• de mogelijkheden om recht te doen aan verscheidenheid;
• samenhang in het aanbod;
• verbreding van het aanbod (kennis, vaardigheden, vorming: cognitief, sociaal, creatief en lichamelijk) in de KWC tijd (hierna te noemen);
• zorg en begeleiding.

    In het gebouw aan de Beethovenlaan bevindt zich het Open Leercentrum waar leerlingen zelfstandig op de computer kunnen werken en boeken kunnen lenen.

    Resultaten

    Wij zijn trots op de prestaties van onze leerlingen. De onderwijsresultaten inclusief doorstroomcijfers en examenresultaten laten zien dat zij in alle afdelingen al jarenlang goed presteren. Een veilig en positief schoolklimaat speelt daarin een grote rol. We volgen de sfeer en veiligheid op school actief, onder andere via leerlingonderzoeken zoals de LAKS-monitor. Benieuwd naar de resultaten? Op Scholen op de Kaart zijn per locatie actuele cijfers te vinden en meer informatie over onze school. Bekijk de gegevens voor locatie Beethovenlaan en locatie Gershwinhof.

    Voor schooljaar 2024-2025 waren de slagingspercentages als volgt:

    Praktijkonderwijs100%
    Entree (MBO niveau 1)100%
    Basisberoepsgerichte Leerweg100%
    Kaderberoepsgerichte Leerweg100%
    Gemengde-/Theoretische Leerweg97%
    Havo84%
    Vwo86%
    KWC-agora89%


    Kansklassen

    Alle eerste en tweede klassen op het KWC zijn kansklassen. Dat betekent dat een leerling twee jaar de kans krijgt om te laten zien op welk niveau de leerling tot zijn recht komt. Hieronder volgt een overzicht van de eerste klassen. Wat dikgedrukt is, is steeds het advies van de basisschool, omdat alle leerlingen geplaatst worden op het niveau van hun advies. 

    Kansklas Pb

    Praktijkonderwijs- basisberoepsgerichte leerweg
    Kansklas BkBasis- en kaderberoepsgerichte leerweg
    Kansklas KtKaderberoepsgerichte- en theoretische leerweg
    Kansklas ThTheoretische leerweg en havo
    Kansklas HvHavo en vwo
    Vwo +Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

    Binnen de kansklassen wordt er gewerkt in twee niveaugroepen. Leerlingen volgen elk vak op het niveau dat het beste past. Ze blijven gemotiveerd en voor groeiende leerlingen is het een natuurlijk proces om door te groeien naar een overstap naar het hogere niveau. Leerlingen worden daarmee uitgedaagd, blijven groeien en gemotiveerd. Ook na de kansklasperiode kunnen leerlingen, begeleidt door de docenten, verder met vakken volgen op het hogere niveau. Uiteindelijk kan er voor een vak vervroegd examen of op dat hogere niveau eindexamen worden gedaan waar dat organisatorisch mogelijk is.

    BYOD-onderwijs

    Leerlingen werken op het KWC met een eigen laptop: Bring Your Own Device. Zo is het mogelijk, thuis en in de klas, op de eigen laptop opdrachten te maken. Niet iedereen heeft al een laptop en het kan lastig zijn om de geschikte laptop te kiezen. Voor het aanschaffen of huren van een laptop maken we als school gebruik van The Rent Company. Zij leveren de laptop én assistentie of vervanging op het moment dat dit nodig is. Via The Rent Company is het mogelijk om een laptop te kopen of huren met het Easy4u zekerheidspakket, waarbij service, garantie en bescherming tegen schade en diefstal zijn inbegrepen. Meer informatie, met een stap-voor-stap uitleg over hoe te bestellen, is hierna te lezen.

    Global Citizen School

    Voor de brede ontwikkeling van onze leerlingen organiseert het KWC voor alle niveaus diverse internationale projecten, excursies en uitwisselingen binnen Europa. Het KWC wil de leerlingen hiermee voorbereiden op de toekomst, door hen te betrekken bij Europese en internationale ontwikkelingen en ervaringen op te doen met andere culturen. Ook heeft het KWC zich aangesloten bij een netwerk van bijna honderd Nederlandse scholen; het Global Citizen Netwerk dat wordt ondersteund door het Nuffic uit Den Haag. Scholen die hierbij aangesloten zijn streven ernaar om door middel van internationale projecten zowel in, als buiten de lessen de betrokkenheid van leerlingen met andere landen te vergroten. Daarom wordt geprobeerd om iedere leerling minstens één keer in zijn/haar schoolcarrière de mogelijkheid te bieden om mee te doen met een uitwisseling of meerdaagse reis om van dichtbij te zien hoe het elders toegaat. Een deel van de kosten wordt vergoed door een bijdrage uit het Erasmus+-programma van de Europese Unie. Dit zijn intensieve leerervaringen. Maar Global Citizen is meer. Europa als leeromgeving is ook belangrijk voor de lesinhoud bij diverse vakken. Niet alleen bij de talen, maar ook bij vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer. Leerlingen werken aan een portfolio waarin zij hun vaardigheden en ervaringen met betrekking tot internationalisering aantonen: het Global Citizen portfolio.

    Tweetalig onderwijs

    Op het KWC is op alle afdelingen tweetalig onderwijs (tto) te volgen. Dit onderwijs richt zich op twee belangrijke doelen: het versterken van de Engelse taalvaardigheid én het ontwikkelen van een brede, internationale blik op de wereld.

    Kiest de leerling voor tto, dan is een deel van de lessen in het Engels en wordt er tussen de lessen door Engels met de docenten en klasgenoten gesproken. Daarnaast speelt Global Citizenship een centrale rol in de opleiding. De tto-leerling maakt kennis met andere culturen en samenlevingen via reizen, gastlessen en workshops. Zo leert de leerling de wereld én zichzelf beter kennen.

    Hoe werkt tto per onderwijsafdeling?
    Vmbo
    Leerlingen volgen tto in de eerste drie leerjaren. Ongeveer 30% van de lessen is in het Engels. In klas 3 doen zij het Anglia-examen op een passend niveau.

    Havo
    Meer dan de helft van de lessen is in het Engels. Aan het eind van klas 3 doen leerlingen Anglia-examen en ontvangen zij het tto Junior Certificate. In klas 4 kunnen zij kiezen voor extra Anglia-lessen. Daarmee krijgen ze de kans om een hoger examenniveau te behalen naast het reguliere vak Engels.

    Vwo

    Vwo-leerlingen volgen tto tot en met klas 6. Ook hier is meer dan de helft van de lessen in het Engels. Na het Anglia-examen en het tto Junior Certificate in de onderbouw, werken ze in de bovenbouw toe naar een tweetalig vwo-diploma.
    In klas 6 doen zij examen voor het International Baccalaureate (IB) English A: Language & Literature. Dit leidt tot een (bijna) academisch niveau Engels en biedt voordelen bij (internationale) vervolgstudies.

    Tto-team op het KWC
    De tto-docenten zijn goed voorbereid om les te geven in het Engels. Ze hebben daarvoor Cambridge-certificaten behaald en volgen daarnaast speciale trainingen in Classroom English en Content and Language Integrated Learning (CLIL). Ook werken er native speakers in het tto-team, met name binnen de sectie Engels. Zo zorgen we voor inspirerend en kwalitatief hoogstaand tweetalig onderwijs.

    Meer weten? Neem dan contact op met de tto-coördinator van de afdeling:

    vmbo: Ingrid Larmené lai@kwc-culemborg.nl
    havo: Hendrik Bruggeman bnh@kwc-culemborg.nl
    vwo: Renda Wolthaus wor@kwc-culemborg.nl

    Meer info over tto? Kijk op de website van Nuffic

    NIVEAU

    examen

    NIVEAULEERJAAR
    T-vmboANGLIAIntermediate B1 of Advanced B23
    T-havoANGLIAIntermediate B13
    T-havoANGLIAAdvanced B2 of Proficiency C1

    5

    T-vwoANGLIAProficiency C1

    3

    T-vwoIB English A: Language & LiteratureHigher Lever6


    Sport op het KWC

    Sport geeft energie, versterkt de concentratie en draagt bij aan de totale ontwikkeling. Daarom bieden we op alle afdelingen extra sportactiviteiten aan, buiten de reguliere lessen om. Dat kan binnen de school zijn, maar ook daarbuiten – en vaak met een verbredend karakter. Leerlingen ontwikkelen hierbij belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken, omgaan met verschillen, hulpverlenen, coachen en leidinggeven. 

    We beschikken over uitstekende sportfaciliteiten: een sportveld naast de school, vier gymzalen, een sportcourt op het plein én – indien nodig – sporthal Interwey en de atletiekbaan in de buurt.

    In de kansklassen Bk en Kt kunnen leerlingen kiezen voor de Sport Expertklas. In de kansklassen Th, Hv en vwo+ is er de mogelijkheid om Sportklasser te worden. Leerlingen in de sportklas krijgen naast de gewone gymlessen een gevarieerd programma dat draait om sport, sportbeleving én persoonlijke groei. Denk aan presenteren, organiseren en het verleggen van je grenzen. Na leerjaar twee kunnen leerlingen kiezen voor extra sportmodules (in vmbo-tl/gl) of voor het examenvak BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) in de havo.

    Regels sportlessen op het KWC

    Bewegen is gezond en belangrijk. Daarom verwachten we dat leerlingen actief meedoen met de gymles. Ze dragen een KWC-shirt, een korte broek en geschikte sportschoenen. Na de les (of aan het eind van de week) wordt de sportkleding mee naar huis genomen om te wassen.

    Is meedoen niet mogelijk? Dan verwachten wij een briefje van de ouders met uitleg en handtekening. Samen met de docent wordt gekeken hoe toch deel te kunnen nemen, bijvoorbeeld als assistent. Bij langdurige blessures maakt de leerling afspraken met de gymdocent, mentor en conrector. Tijdens de gymuren blijft de leerling op school.

    MRT (Motorisch Remedial Teaching)

    We vinden het belangrijk dat leerlingen zich goed voelen, zowel fysiek als mentaal. Als gymdocenten dragen we hier graag aan bij – tijdens de les én daarbuiten. Als we een motorische achterstand signaleren, volgen we een vaste werkwijze waarbij ouders worden geïnformeerd.

    Lees meer over sport op het KWC op onze website.

    Topsportvriendelijke school 

    Is een leerling een talentvol sporter en presteert de leerling op regionaal topniveau of zelfs landelijk niveau? Op het KWC krijgt de leerling de ruimte om het talent verder te ontwikkelen en de (top)sportcarrière te combineren met het schoolwerk.

    Gezonde schoolkantine

    Gezond eten begint bij wat men ziet én wat men kan kiezen. Daarom hebben we op het KWC werk gemaakt van onze kantines. En met succes: we hebben sinds 2014 jaarlijks de gouden schoolkantine schaal.  Op beide locaties hebben we onze kantines zo ingericht dat leerlingen en medewerkers gezondere keuzes kunnen maken. Denk aan vers belegde broodjes, fruit dat voor het grijpen ligt en altijd water binnen handbereik.
    We geloven dat gezond eten bijdraagt aan hoe men zich voelt, leert en groeit. Daarom werken onze kantinemedewerkers volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum. De gedachte daarachter is simpel én krachtig: als jongeren een groot deel van hun dag op school doorbrengen, moet gezond eten daar vanzelfsprekend zijn.

    Gezond kiezen wordt zo niet alleen makkelijk, maar ook vanzelfsprekend. Precies dat is waar de KWC-schoolkantine voor staat: een plek waar goed voor jezelf zorgen de norm is. Samen maken we van de gezonde kantine de gewone kantine.
    Meer weten? Kijk op voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine.

    Maatschappelijke stage

    Leerlingen van havo en vwo lopen in de derde klas een maatschappelijke stage: een waardevolle kans om nieuwe mensen te ontmoeten, andere werelden te ontdekken en actief bij te dragen aan de samenleving. Tijdens deze stage van 20 uur zetten leerlingen zich in voor een non-profit organisatie. Zo maken ze kennis met vrijwilligerswerk en leren ze hun eigen omgeving op een andere manier kennen. De maatschappelijke stage is een vast onderdeel van het schoolprogramma. Stage coördinator havo/vwo is Martijn de Haan: HMM@kwc-culemborg.nl. Ben je op zoek naar een stageplek? Kijk dan eens op www.maatschappelijkestageculemborg.nl

    Masterskip

    Als KWC-leerling van havo 4, vwo 4/5 of KWC-agora is het mogelijk om mee te doen aan Masterskip: zes weken zeilen op de Atlantische Oceaan aan boord van de Wylde Swan, samen met leerlingen uit heel Nederland. De schoolvakken worden onderweg gevolgd én er wordt geleerd samen te werken en grenzen te verleggen. De wereld is het klaslokaal! 

    Meer informatie is te lezen op masterskip.com

    Opleidingsschool Rivierenland (OSR)

    Het KWC maakt deel uit van Opleidingsschool Rivierenland (OSR), een samenwerkingsverband van lerarenopleidingen en scholen in de regio. Binnen OSR werken lerarenopleidingen en scholen nauw samen om aankomend leraren voor te bereiden op de onderwijspraktijk. Studenten leren niet alleen óver het onderwijs, maar midden ín de school, met echte lessen, collega’s en leerlingen. Het KWC biedt passende stageplekken binnen het VO die direct aansluiten op de dagelijkse praktijk. Zo ontstaat een dynamische leeromgeving waarin studenten en docenten samen werken aan goed onderwijs en blijvende ontwikkeling.
    Solliciteren voor een stageplaats kan via de site Opleidingsschool Rivierenland.

    Open Leercentrum

    In het gebouw aan de Beethovenlaan is het Open Leercentrum (OLC) te vinden: de plek op school waar leerlingen zelfstandig werken, lezen of studeren. In de mediatheek van het OLC zijn meer dan 11.000 boeken te vinden, van Nederlandse en Engelstalige titels tot boeken in het Duits en Frans. Ook voor het Agora-onderwijs zijn hier de juiste studieboeken beschikbaar. Het OLC is elke schooldag open van 8:00 tot 16:15 uur. Bij de balie helpen ze graag met advies en boekentips, mailen is ook mogelijk via het OLC .