Leerlingenbegeleiding
Een school is een plaats waar leerlingen op allerlei manieren worden begeleid in hun ontwikkeling. Ons Schoolondersteuningsprofiel is hieronder te lezen.
Mentor
De sleutelfiguur in de begeleiding van de leerlingen is de mentor. Behalve een individuele, stimulerende, adviserende en controlerende functie van de mentor worden in de mentorlessen studievaardigheden geleerd en wordt van de klas een team gemaakt. Kortom, de mentor let op de resultaten van de leerlingen en begeleidt de ontwikkeling. Daarom is de mentor altijd als eerste de contactpersoon voor de ouders. Het initiatief tot een gesprek kan uiteraard ook van de ouders uitgaan. Als het nodig is verwijst de mentor door voor extra begeleiding. Dat kan zowel binnen als buiten de school zijn. Denk aan bijlessen, dyslexiebegeleiding, begeleiding bij faalangst, sociaal weerbaar worden of rouwverwerking. Op het gebied van keuzebegeleiding en loopbaanoriëntatie worden de mentoren ondersteund door de decanen en loopbaancoaches en in het algemeen worden zij bijgestaan en aangestuurd door conrectoren. Het mentoraat is in de verschillende afdelingen anders ingericht (wel of geen huisbezoek, bijvoorbeeld). De mentoraatswerkzaamheden in PrO ziet er anders uit dan in bijvoorbeeld de havo-afdeling.
Signaleren
Signalering van problemen kan zowel door de mentor, een vakdocent als door de ouders gedaan worden.
Zorgcoördinator
Als een leerling extra begeleiding nodig heeft om succesvol te zijn op school, zijn er bij dat begeleidingsproces, zowel intern als extern, vaak meerdere functionarissen betrokken. Mevrouw K. van der Hulst (vmbo/PrO) en mevrouw J. Hendriks (havo/vwo/KWC-agora) coördineren het proces.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Beroepsgroepen die te maken kunnen krijgen met kindermishandeling en huiselijk geweld, worden wettelijk verplicht met een meldcode te werken. Het wettelijk vastleggen van een verplichte meldcode moet de professionals meer houvast geven bij het signaleren, zo nodig melden en stoppen van geweld.
Meer informatie over de meldcode is te vinden op de site van rijksoverheid.
Zorgcoördinator vmbo/PrO
Mevrouw K. van der Hulst
Bezoekadres:
Gershwinhof 1
4102 DJ CULEMBORG
E htk@kwc-culemborg.nl
Zorgcoördinator havo/vwo/KWC-agora:
Mevrouw J. Hendriks
Bezoekadres:
Beethovenlaan 1
4102 BM CULEMBORG
E hbj@kwc-culemborg.nl
Het Zorg Advies Team (ZAT) |
Orthopedagoog generalist/jeugd- en GZ psycholoog De ouders worden hiervan op de hoogte gesteld en moeten van tevoren hiervoor schriftelijk toestemming geven. |
Schooldecanaat
De decanen op het KWC zijn docenten met een extra taak: ze stellen een programma op en geven voorlichting en informatie op het gebied van profiel-, studie- en beroepskeuze. Ze kiezen daarbij veelal digitale studiekeuzemethodes uit waar de leerlingen mee werken. Ze begeleiden het oriëntatie- en keuzeproces en werken daarbij nauw samen met de mentoren. Verder geven ze klassikale- en oudervoorlichting over profielkeuze (in klas 2 en 3 vmbo, 3-havo en 3-vwo). In de klassen 4, 5 en 6 geven ze individuele informatie over studie- en beroepskeuze aan zowel leerlingen als ouders. Ze verspreiden onder andere informatie over de verschillende open dagen van de vervolgopleidingen via tijdschriften, posters en via de decanenportals van het KWC. Deze website heeft een vmbo en een havo/vwo portal. Leerlingen en ouders vinden daar alle informatie op LOB-gebied (Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding), waaronder een database met opleidingen, een gratis te gebruiken “Keuzegids” waarin alle opleidingen van Nederland worden vergeleken met elkaar op basis van kwaliteit, en een uitgebreid “FAQ menu”, een verzameling antwoorden op veel gestelde vragen. Tevens heeft de portal een communicatiefunctie en leerlingen vinden er een eigen methode met bijbehorend portfolio.
Verder organiseren decanen voorlichtingsavonden, samenwerkingsprojecten met het mbo, hbo of wo en regelen ze het bezoeken van regionale voorlichtingsbijeenkomsten. Ook over studiefinanciering worden ouders en leerlingen voorgelicht. De laatste jaren gebeurt dat steeds vaker door het aanbieden van webinars die door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) geïnitieerd worden.
De schooldecanen beschikken over een uitvoerig documentatiesysteem met de actuele brochures van opleidingen, naslagwerken, computerprogramma’s waarmee onder andere profiel-, studie-, en beroepentests kunnen worden afgenomen.
Verwijsindex en meldcode
Onze school is vanaf het schooljaar 2010-2011 aangesloten
bij de Verwijsindex. De Verwijsindex is een landelijk registratiesysteem
waarin professionals van verschillende organisaties en instellingen
(bijvoorbeeld zorgcoördinatoren in het onderwijs, begeleiders en
hulpverleners) een signaal kunnen afgeven wanneer zij zich zorgen maken
over de ontwikkeling van een kind. Wanneer meerdere hulpverleners een
signaal over hetzelfde kind afgeven in de Verwijsindex, dan krijgen zij
elkaars contactgegevens. Zo kunnen professionals elkaar makkelijker en
sneller vinden en beter afstemmen en samenwerken in de hulpverlening aan
jeugdigen. Beroepsgroepen die te maken kunnen krijgen met
kindermishandeling en huiselijk geweld, worden wettelijk verplicht met
een meldcode te werken. Het wettelijk vastleggen van een verplichte
meldcode moet de professionals meer houvast geven bij het signaleren, zo
nodig melden en stoppen van geweld. Informatie bij de zorgcoördinatoren.
Centrum voor Jeugd en Gezin
Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Culemborg kunnen ouders en jongeren terecht voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien en biedt jongeren verschillende mogelijkheden:
- een uitgebreide website voor ouders met daarop per levensfase informatie over verschillende thema’s o.a. gezondheid, gedrag en vriendschappen;
- een speciale website voor jongeren met informatie over o.a. alcohol, drugs, geld en seksualiteit;
- een telefonisch loket en een spreekuur voor direct contact;
- een digitaal loket voor vragen, met binnen twee werkdagen een reactie;
- een uitgebreide sociale kaart van mogelijkheden voor verder advies en ondersteuning.
Het CJG is een samenwerkingsverband tussen het consultatiebureau, schoolartsen, jeugdverpleegkundigen, schoolmaatschappelijk werkers, jongerenwerkers en jeugdhulpverleners.
Het CJG is op meerdere manieren in school aanwezig:
- de schoolarts en de jeugdverpleegkundige voeren in klas 2 bij
alle leerlingen gezondheidskundig onderzoek uit. Daarbij wordt gekeken
of een kind zich op een gezonde en evenwichtige wijze ontwikkelt. De
schoolarts en verpleegkundige kunnen jongeren desgewenst informatie en
advies geven over o.a. voeding, middelengebruik, seksualiteit,
depressiviteit;
- de schoolmaatschappelijk werker kan meerdere gesprekken bieden aan jongeren en/of ouders met vragen rond opvoeden en opgroeien. De schoolmaatschappelijk werker kan ook op verzoek van de zorgcoördinator en met instemming van de ouders bij de ondersteuning van leerlingen worden betrokken als er sprake is van schooloverstijgende ondersteuning;
- de jongerenwerker kan jongeren informatie en advies geven over uiteenlopende thema’s die onder jongeren spelen. Ook kan de jongerenwerker, indien nodig, doorverwijzen naar de juiste hulp.
Jeugdgezondheidszorg op onze school
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van GGD Gelderland-Zuid helpen mee om jongeren gezond te houden. Zij doen onderzoek, geven advies en wijzen de weg naar goede hulp, als dit nodig is. Dit is een wettelijke taak. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) beantwoordt ook vragen van jongeren, leerkrachten en ouders op het gebied van ontwikkeling, gezondheid en opvoeding.
Wanneer heeft een leerling te maken met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD?
• In klas 2; meten, wegen en gesprek
De jeugdverpleegkundige heeft met elke leerling een persoonlijk gesprek op school. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Dit gesprek wordt gevoerd aan de hand van de GIZ driehoek. De jeugdverpleegkundige meet en weegt de leerling. De ouders krijgen een terugkoppeling van dit contact.
• In klas 3 of 4; vragenlijst en soms gesprek
Leerlingen vullen op school de gezondheidscheck in. Heeft de leerling zelf vragen? Of geeft een leerling antwoorden die vragen om meer uitleg? In een persoonlijk gesprek (of via de mail) kan de jeugdverpleegkundige advies geven en als dat nodig is doorverwijzen naar passende hulp.
• Als een leerling door ziekte lang of vaak weg blijft van school (verzuim)
De leerling en zijn/haar ouders ontvangen dan een uitnodiging voor een gesprek met de jeugdarts. Samen kijken zij hoe de leerling zo goed mogelijk kan blijven meedoen met het lesprogramma. Dit om te voorkomen dat de leerling ver achterop raakt op de lesstof of uitvalt op school. De jeugdarts zoekt samen met leerling en zijn/haar ouders naar gewenste hulp of zorg als dat nodig is.
• Als een extra afspraak gewenst is
Soms blijkt uit het onderzoek of het gesprek dat er een extra afspraak gewenst is.
Dan volgt een uitnodiging voor het spreekuur van de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
• Bij vaccinaties
Alle leerlingen krijgen een oproep voor de meningokokken ACWY vaccinatie in het jaar dat ze 14 worden. De HPV vaccinatie is ook voor jongens. Nog niet alle vaccinaties gehad? Maak dan een afspraak om deze in te halen.
Iedereen kan een afspraak maken
De JGZ is er voor alle leerlingen en ouders. En de JGZ is gratis. Maak gerust een afspraak bij vragen over opvoeding, groei en/of ontwikkeling! Dit kan via 088 - 144 71 11 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 16.30 uur). Liever geen onderzoek op de standaardonderzoeken van de JGZ? Geef dit dan door via 088-144 71 11 of via jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl.
Meer informatie?
- Op www.ggdgelderlandzuid.nl staat bij ‘onderwerpen’ meer informatie over vaccinaties en de Jeugdgezondheid. Bij ‘Ons aanbod’ > Jeugdgezondheid 4-18 jaar’ staan ook de vragenlijsten voor het voortgezet onderwijs.
- In de GroeiGids-app is informatie over de groei en ontwikkeling van uw kind zelf bij te houden.
- Op www.ggdgelderlandzuid.nl staat onder de zoekterm ‘Privacy’ meer informatie over het privacyreglement en hoe wordt omgegaan met dossiers.
- Op www.gezondeschoolgelderlandzuid.nl staat informatie over de activiteiten van het Gezonde Schoolteam. Zoals over gezonde schoolkantines, rookvrije scholen en alcoholpreventie.
- Op JouwGGD.nl kunnen leerlingen terecht voor informatie en (anonieme) chatgesprekken over hun gezondheid, relaties, seksualiteit, genotmiddelen, enzovoort.
VO-extra
Het KWC werkt nauw met een expertisecentrum (Kentalis) samen om leerlingen met een communicatieve beperking goed te kunnen begeleiden op het KWC. Het grote voordeel is dat deze leerlingen in hun eigen woonomgeving onderwijs kunnen volgen. Voor dit doel zijn twee specialisten van Kentalis op hét KWC gedetacheerd.
VO-extra B (pilot)
Leerlingen met aan cluster 3 en 4 gerelateerde problematiek worden in de reguliere setting ondersteund. De school bouwt aan een veilig, stevig en deskundig netwerk rond deze leerlingen, zodat zij zich gezien, erkend en geholpen weten.
Voortijdig schoolverlaten
Ieder kind is leerplichtig vanaf de eerste schooldag van de maand na de 5e verjaardag tot aan het einde van het schooljaar waarin de jongere 16 jaar wordt. Sinds 2007 geldt dat de jongere verplicht is onderwijs te blijven volgen totdat een startkwalificatie is behaald of 18 jaar is geworden (kwalificatieplicht). Als een jongere op 18-jarige leeftijd nog geen havo- of vwo-diploma heeft behaald of een beroepskwalificatie heeft op minimaal mbo-niveau 2, wordt de jongere tot het 23e levensjaar gevolgd door het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC). Dit RMC spant zich in zodat de jongere deze kwalificatie wel kan behalen. Lukt dit niet, dan spreken we van voortijdig schoolverlaten.
De scholen in Nederland zijn verplicht mee te werken aan het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal voortijdig schoolverlaters groter is bij leerlingen die regelmatig verzuimen en te laat op school komen. Samen met de andere scholen voor voortgezet onderwijs in het Rivierengebied heeft het KWC zich daarom verplicht om het verzuim en het te-laat-komen terug te dringen. Dat wordt in samenwerking met de leerplichtambtenaren van de omringende gemeenten betracht .
Dit houdt in dat de verplichting om (vermoedelijk) ongeoorloofd verzuim te melden strak wordt gehandhaafd. Dat gebeurt als:
- bekend is dat een leerling niet op een school staat ingeschreven;
- een leerling zonder geldige reden les- of praktijktijd verzuimt gedurende drie achtereenvolgende dagen;
- een leerling gedurende vier achtereenvolgende lesweken meer dan 16 lesuren verzuimt;
- een leerling regelmatig, en zeker na 9 keer, spijbelt en/of te laat op school of in de les verschijnt;
- er sprake is van luxe verzuim. Dat is als een leerling van school wegblijft vanwege extra vakantie of familiebezoek.
Na melding door onze school zal de leerplichtambtenaar onderzoek doen en kan de ambtenaar:
- de melding opnemen in een dossier;
- bij twijfel over ziekteverzuim de melding bespreken met de jeugdarts;
- een formele waarschuwing geven;
- een proces-verbaal opmaken, wat tot een boete kan leiden;
- de melding doorgeven aan het Openbaar Ministerie.
Ook leerlingen moeten zich realiseren dat op tijd op school en in de les zijn heel belangrijk is. Op het moment dat een leerling te laat op school komt of zich na een pauze of leswisseling te laat in de les meldt, wordt dit geregistreerd. Bij 3x te laat informeert de verzuimcoördinator de ouders dat de mentor een gesprek met de leerling zal voeren. Bij 6x te laat verstuurt de verzuimcoördinator een 1ste waarschuwingsbericht naar de ouders. Bij meerdere te laat meldingen lopen de sancties verder op, wat uiteindelijk kan leiden tot een melding bij de leerplichtambtenaar.
Meer informatie over de leerplicht is op de site van Regio Rivierenland te lezen: www.regiorivierenland.nl.
Verzuimcoördinator
De verzuimcoördinator heeft een specifieke taak in het controleren van de afwezigheid van leerlingen en neemt contact op als daar aanleiding toe is vanwege het verzuim van je kind. De verzuimcoördinator onderhoudt nauw contact met mentoren en conrectoren.
Lees meer over (ongeoorloofd) verzuim in het verzuimreglement.
Zorgkaart 2024-2025
Zorgkaart
WAT? | VOOR WIE? | DOOR WIE? |
---|---|---|
Leerlingbegeleiding | Alle leerlingen | Mentoren |
Leerlingbegeleiding Extra BPO-ers (begeleider passend onderwijs) BPO-ers (begeleiders Passend Onderwijs) | Alle leerlingen BHL GWH | Mevrouw H. van Andel Mevrouw Z. op ten Berg Vacature |
Specialistische begeleiding | Leerlingen met een specialistische zorgvraag | Extern ambulant begeleiders spraak/taal (Kentalis), slechtziend/blind, medische problemen, gedragsproblemen. Sociaal-emotionele problemen, psychiatrische problematiek. |
Hulplessen | Leerlingen in de onderbouw | Leerlingen uit de bovenbouw |
Maatschappelijk werk | Alle leerlingen | Mevrouw M. Verburg (Santé Partners) |
Rouwbegeleiding | Alle leerlingen | Mevrouw R. Wolthaus |
VSO Coach | Alle leerlingen | Mevrouw. M. Daemen |
Specialistisch (diagnostisch) onderzoek en hulpverlening | Alle leerlingen | Mevrouw drs. A.M. de Groen |
Schoolarts | Alle leerlingen | Mevrouw drs A. van den Bosch |
Schoolverpleegkundige | Alle leerlingen | Mevrouw K. Visschers |
Vertrouwenspersoon | Alle leerlingen | Mevrouw H.J. Zaal (havo/vwo) en de heer A.W.J. Haneveer (vmbo+PrO) |
Sociale vaardigheidstraining | Leerlingen van 12 – 14 jaar | Mevrouw H. van Andel |
Trainingen om beter om te gaan met faalangst/examenvrees | Alle leerlingen | Mevrouw J. Zaal |
Decanaat | Alle leerlingen | De heer M.C. Verhoef (vmbo) en de heer A.H. van den Berg (havo/vwo) |
Toelichting |
---|
Elke leerling heeft een eigen mentor. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders en overlegt zo nodig met collega’s en staat de leerling bij als het gaat om studievaardigheden, schoolresultaten en persoonlijke ontwikkeling. Moment: wekelijkse studielessen of persoonlijke gesprekken (tijdens begeleidingsuur). |
Indien de mentor het nodig vindt gaat deze in overleg met de leerlingcoördinator. Zij maken samen een plan van aanpak. Is dit plan niet toereikend dan gaat leerlingcoördinator in overleg met de zorgcoördinator. Via deze weg kunnen er verschillende hulpverleners ingezet worden. De intensiviteit hangt af van de hulpvragen en ondersteuningsbehoefte. |
Leerlingen met dyslexie krijgen lessen “omgaan met dyslexie”. |
Leerlingen van de bovenbouw worden ingezet om leerlingen van de onderbouw te begeleiden bij vakken waar ze moeite mee hebben. De leerling die ondersteuning ontvangt, betaalt hiervoor een kleine financiële vergoeding. |
Leerlingen krijgen een standaardonderzoek bij de GGD. |
De vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor ouders, leerlingen of personeel bij meldingen en klachten over ongewenste omgangsvormen (seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, agressie en geweld) binnen de schoolsituatie. De vertrouwenspersoon gaat na of er een oplossing kan worden gevonden of dat de gebeurtenis aanleiding geeft tot het indienen van een klacht. De vertrouwenspersoon begeleidt de klager desgewenst bij de verdere procedure en verleent eventueel bijstand bij het doen van aangifte bij politie of justitie. |
Leerlingen die sociale vaardigheden missen en daardoor problemen hebben in de omgang met medeleerlingen kunnen een training volgen. |
De training “Beter omgaan met faalangst” is bedoeld voor leerlingen die last hebben van uitzonderlijke stress bij toetsen, presentaties en contacten met anderen. Voor leerlingen uit hogere leerjaren die last hebben van uitzonderlijke stress bij toetsen, tentamens en examens is er de training “Beter omgaan met examenvrees”. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd. |
In ons uitgebreide Schoolondersteuningsprofiel (SOP) is te lezen hoe op hét KWC de extra begeleiding is georganiseerd. Je kunt dit SOP vinden in de schoolgids. |
De decanen ondersteunen kinderen en ouders bij het maken van een keuze voor verdere studie/beroep. Leerlingen kunnen zelfstandig contact opnemen. |
De zorgcoördinatoren coördineren en adviseren de zorg rond leerlingen met een zorgvraag of speciale onderwijsbehoefte. |
Veiligheidsbeleid
Als medewerkers van de school doen wij wat in ons vermogen ligt om
voor leerlingen, medewerkers en bezoekers een veilige plek te zijn.
Leerlingen hebben hierin zelf ook een rol. Daarnaast kennen we
medewerkers met een specifieke taak en verantwoordelijkheid op dit
gebied: de preventiemedewerker, het hoofd facilitaire dienst, de
directeur bedrijfsvoering, het hoofd personeel en de rector. Zij
bespreken wat de vorderingen en resultaten zijn van de plannen die de
school ontwikkeld heeft.
Het beleid ten aanzien van veiligheid is door
het KWC samengebracht in het Schoolveiligheidsplan. Hierin vind je onder andere
informatie over onze huisregels, aanpak tegen verzuim en pesten, binnen-
en buitenschoolse activiteiten, incidentenregistratie en
klachtenregelingen. Incidenten, zowel ongevallen als diefstal en
vandalisme, worden geregistreerd. Diefstal wordt altijd gemeld aan de
politie. Het doel daarvan is oorzaken te achterhalen en herhaling te
voorkomen. Naast het schoolveiligheidsplan zijn ook de schoolgids, het
leerlingenstatuut en het rookbeleid op de website terug te vinden.
Ondersteuning
De politie is regelmatig in de school aanwezig: enerzijds preventief,
anderzijds om leerlingen aan te spreken op wangedrag dat binnen of
buiten school heeft plaatsgevonden. Om de contacten tussen de politie,
KWC-medewerkers, leerlingen en ouders goed te laten verlopen, is een
protocol opgesteld dat te vinden is in het Schoolveiligheidsplan.
Aanhoudingen
Indien de politie een leerling – binnen of buiten de school – op heterdaad betrapt, mag de aanhouding binnen school verricht worden. De politie hoeft daar geen toestemming voor te vragen. Als een aanhouding in school wordt verricht waarbij geen sprake is van betrapping op heterdaad, wordt dit aan de desbetreffende conrector gemeld. Voorwaarde voor aanhouding is dan dat het om een zwaarwegend delict gaat. Afspraak is dat de ouders door de politie op het moment van aanhouding telefonisch vanaf school op de hoogte worden gebracht.
Getuigenverhoren
Ook bij getuigenverhoren waarvoor leerlingen worden meegenomen of die binnen school plaatsvinden, moet het gaan om zwaarwegende zaken. De politie meldt vooraf het verhoor aan de ouders.
Kluiscontrole
Er vindt geregeld kluis- en tassencontrole door de politie plaats. Dit gebeurt in overleg met de school en in aanwezigheid van een door de directie aangewezen vertegenwoordiger. Kluiscontrole wordt achteraf gemeld door middel van een brief in de kluis. Incidenteel wordt ook op wapenbezit en/of vuurwerk gecontroleerd.